Hulp met liefde en lef begint bij de leefwereld van de cliënt

Hulp met liefde en lef begint bij de leefwereld van de cliënt

Hulp met liefde en lef begint bij de leefwereld van de cliënt

Durf te denken vanuit de leefwereld van je cliënt en niet vanuit het systeem van de hulpverlening. Die oproep deed Mascha Struijk donderdag tijdens de bezinningsdag voor de ambulant hulpverleners van Agathos, onderdeel van Lelie zorggroep.

“De systeemwereld is te veel het uitgangspunt geworden in plaats van de leefwereld van de cliënt. En juist waar die twee samenkomen ben jij het instrument. Je kunt het systeem niet aan de kant zetten, maar er wel voor zorgen dat de leefwereld het vertrekpunt is. Dat vraagt lef en liefde.”

Hoe doe je dat? Struijk noemt een eenvoudig voorbeeld. “Stel aan het begin van een multidisciplinair overleg eens de vraag wie het gezin in kwestie ook echt uit de praktijk kent. Maak diegene voorzitter van het overleg. Te vaak is juist een expert op afstand voorzitter.”

Struijk doet het pleidooi om vanuit het hart en niet alleen vanuit het hoofd naar de hulpverlening te kijken. “De hulpverlener op afstand kent de cliënt niet en kan daardoor veel moeilijker vanuit het hart werken.”

Met liefde voor de ander zit het bij christelijk gemotiveerde hulpverleners vaak wel goed, zegt Struijk ter bemoediging. “Ik zie zoveel betrokkenheid bij jullie.” Toch is het belangrijk om steeds alert te blijven of je je hart kunt laten spreken, of waar er belemmeringen zitten. Daarnaast geeft Struijk de hulpverleners een liefdevolle ‘schop onder de kont’. “Als je het verschil wilt maken, vraagt dat ook lef. Lef om eerlijk aan te geven als een gemeente het onmogelijke vraagt. Lef om ook de verwachtingen van een gezin realistisch te houden. Zij gaan vaak voor een 10, terwijl een 6 soms echt het maximaal haalbare is.”

Geloof in je werk

Tijdens een interactieve sessie met geestelijk verzorger Wim Burggraaf gingen de hulpverleners ’s middags in gesprek over de vraag hoe zij hun geloof in hun werk betrekken. Doe je dat impliciet door je houding, of laat je dat ook expliciet zien in je gedrag? De ervaringen zijn verschillend en volgens Burggraaf is dat heel logisch. “Het hangt vaak af van de context en van je persoonlijkheid. Maar het is goed om eens na te denken over hoe jij dit aanpakt. En ook goed om te zien dat je in dit werk een prachtige mogelijkheid hebt om iets van je levensovertuiging in terug te laten komen, of dit nu impliciet of expliciet is.”


 Zoek je ook een inspirerende werkomgeving waar jij vanuit je christen-zijn met liefde en lef hulp kunt verlenen aan mensen die dat nodig hebben? Kijk op www.werkenbijagathos.nl voor onze actuele vacatures.  

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij