Als de zuster bij je thuis komt mag je alles zelf

Als de zuster bij je thuis komt mag je alles zelf

Als de zuster bij je thuis komt mag je alles zelf

In mijn dagelijkse werk als innovatieadviseur hoor en lees ik veel over hoe de thuiszorg verandert. Dat mensen langer thuis blijven wonen en steeds meer zelfstandig kunnen blijven doordat de verpleegkundige de cliënten stimuleert om zelf de regie te blijven voeren. Zorgen met de handen op de rug noemen ze dat. Laatst kreeg ik een mooi inkijkje in hoe dit merkbaar is in de praktijk. Ik mocht een ochtend meelopen met het thuiszorgteam in IJsselmuiden.

Een van de cliënten bij wie ik mee naar binnen mocht is een oudere man. Zijn bed staat in de woonkamer, naar boven gaan lukt niet meer. Elke ochtend krijgt hij zorg van de thuiszorg. Terwijl de man zijn katheter leegt en verzorgt en zijn medicijnen inneemt zegt hij tegen me: “weet je, ze zeggen: als de zuster bij je in huis komt, dan mag je niks meer zelf! Nou, dat is niet zo hoor.” En inderdaad, de verzorgende is bezig spullen klaar te leggen en wacht tot meneer klaar is en zij hem kan helpen met wat meneer zelf niet meer kan. Terwijl ze haar handelingen uitvoert vertelt meneer waar hij mee zit. De verzorgende stopt even met het werk en luistert oprecht. Meneer zegt als de zorg klaar is: “wat vond ik dat fijn, dat je de tijd hebt voor mij en zo goed luistert. Dat vind ik belangrijker dan dat je mij helpt met die zalf.” Ik kijk toe met een grote glimlach.

De zorg verandert. Maar wat is dit een mooi voorbeeld van liefdevolle zorg, die van meerwaarde is en nooit vervangen kan worden door wat voor technologie ook. We zullen gemotiveerde zorgmedewerkers nodig blijven houden. Wat er ook verandert.

*Onze zorg- en hulpverleners - met uiteenlopende functies - schrijven wekelijks een persoonlijk blog over hun (werk)ervaringen, grappige anekdotes of ander interessant leesvoer. Ook is er regelmatig een gastblogger aan het woord.
Er is elke week iets nieuws te lezen op ons blog!
Lees hier meer over onze bloggers.

Reacties

21-02-2019 om 23:42

Mooi Jantine!

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

(010) 264 07 77

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.