Een trouwe hond

Een trouwe hond

Een trouwe hond

Hoe staat het met uw netwerk? ‘Netwerk’ is een belangrijk woord in deze tijd. Netwerken is modern. Je doet het via LinkedIn, Facebook, Instagram en WhatsApp.
In ons werk als ambulant hulpverlener valt het woord ‘netwerk’ ook regelmatig. We vragen onze cliënten: ‘Hebt u mensen om u heen die u kunnen steunen?’ En: ‘Hoe kunnen we samen met u op zoek gaan naar meer netwerk, meer sociale contacten?’ De ene keer is het doel om een vangnet te creëren, bijvoorbeeld als iemand het psychisch en mentaal even niet meer aankan. De andere keer wordt er gezocht naar vermindering van de eenzaamheid, en daardoor verhoging van de levensvreugde.

Eén ding heb ik wel geleerd in dit werk: het is niet vanzelfsprekend om een netwerk te hebben. Mijn cliënten hebben soms veel meegemaakt en zijn dan hun vertrouwen in de mensheid een beetje kwijtgeraakt. Dan is het aangaan van nieuwe contacten een hele uitdaging en soms te moeilijk.

Een netwerk hoeft niet groot te zijn. Uw vrienden op Facebook horen daar misschien niet eens bij. Het gaat erom dat uw netwerk van betekenis is. Dat u mensen hebt met wie u kunt delen wat u bezighoudt. Dat u mensen hebt die, indien nodig, ook praktische steun kunnen bieden. Dat u hoort bij een groep. Een kerkelijke gemeente, een bijbelstudiegroep, een sportclub, een vogelclub of een brei- en haakgroep.

Soms is het ook maar klein. De vriendelijke caissière in de supermarkt die u altijd zo vriendelijk gedag zegt. Of praktisch. De buurvrouw die mijn cliënt elke dag een pannetje eten brengt, omdat zij zelf niet meer kan koken. Ja, het gebeurt nog!

Ik reed pas door de Krimpenerwaard. En genoot even van de weidsheid van weilanden, koeien en vogels. Achter mij reed een bestelbus. Met achter het stuur een jonge man. Naast hem zijn hond. Ze zagen er ontspannen uit. Af en toe keken ze elkaar aan. Als ik me niet vergis, keek de hond zijn baasje aan zoals alleen honden kunnen doen. Hondstrouw en vol aanbidding. Af en toe gingen hoofd en kop even naar elkaar toe, en keken ze elkaar diep in de ogen. Het zag er ontroerend uit.

Soms heb je niet meer netwerk nodig, dan een trouwe hond.

Onze zorg- en hulpverleners - met uiteenlopende functies - schrijven wekelijks een persoonlijk blog over hun (werk)ervaringen, grappige anekdotes of ander interessant leesvoer. Ook zal er regelmatig een gastblog geplaatst worden. Elke woensdag iets nieuws te lezen op ons blog!
Lees hier meer over onze bloggers.

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

(010) 264 07 77

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.