Hoe houden we het gezellig aan tafel?

Hoe houden we het gezellig aan tafel?

Hoe houden we het gezellig aan tafel?

Mensen die alleen zijn, ouderen, jongeren, gezinnen… Eten moeten we allemaal en samen eten is een mooie manier om dichter bij elkaar te komen. Voor gezinnen kan het ook een uitdaging zijn het gezellig te houden aan tafel. Marieke Kroos, ambulant hulpverlener bij Agathos geeft tips voor elke leeftijdsfase.

Consequent bij peuters en kleuters
Naomi (3) lust het avondeten niet. Ze gooit demonstratief haar volle bord van tafel. Haar ouders zijn moe en hebben geen zin in gedoe. Ze spreken Naomi streng toe en geven haar een boterham. De rust keert weer. Twee dagen later is het opnieuw raak. Haar ouders willen niet weer zwichten voor dit gedrag en dwingen haar het bord leeg te eten. Onder luid protest verloopt de maaltijd chaotisch en ongezellig.
Veel jonge ouders zullen de situatie herkennen, zegt Marieke Kroos. “Het laat zien hoe belangrijk het is om als ouders consequent te zijn.” Haar advies zal veel ouders niet onbekend in de oren klinken. Maar wat als je toch begonnen bent met toegeven aan het negatieve gedrag van je kind? “Zet er echt een punt achter. Het kan helpen om een signaal af te spreken om elkaar te helpen consequent te zijn. Even een knipoog en je weet weer: niet toegeven, maar consequent zijn.”
Wat zou Marieke adviseren om Naomi weer aan het eten te krijgen? “Probeer uit de strijd te blijven. Koop een plastic bord en leg daar steeds een klein beetje eten op. Kleine beetjes helpen het kind te overzien. En je kunt er makkelijker positief gedrag mee belonen.”

Wat als ouders er zelf niet uitkomen?
“Bij Agathos werken we onder andere met de methode Nieuwe Autoriteit. Onder begeleiding van een hulpverlener worden ouders dan geholpen de regie in het gezin weer te pakken. Het gaat daarbij om gerichte aandacht, aanwezigheid, nabijheid en interesse. Je hoeft niet elke situatie te ‘winnen’, maar het gaat erom dat je volhoudt.”

Aandacht voor ieder kind
Het is zes uur. Etenstijd. Jeroen komt net uit zijn werk en schuift snel aan. Hij bidt even zachtjes, omdat de anderen al begonnen zijn. Dochter Pauline (8) moet om half zeven naar muziekles en zit op hete kolen. Moeder Carla zit te appen met een vriendin met wie ze naar de sportschool gaat. Daan (6) valt ineens boos uit, omdat niemand luistert naar zijn belevenis op school.
Aan tafel is het belangrijk de kinderen onverdeelde aandacht te geven, adviseert Kroos. “Dus geen smartphones of nog met je hoofd bij het werk zijn. Zorg ervoor dat je echt naar elkaar luistert. Daar is de maaltijd hét moment voor.” Bij meerdere kinderen, is het belangrijk op te letten of elk kind goed aan bod komt. “Als een kind vooral stilletjes aan tafel zit, kan dat een signaal zijn dat er iets speelt.”

Wat als ouders er niet zelf uitkomen?
Als er bijvoorbeeld problematiek zoals ADHD of autisme is, kan begeleiding en advies helpen om het aan tafel gezellig te houden. Zo komt er aan tafel ook ruimte voor de andere kinderen. Met behulp van pictogrammen kun je kinderen bijvoorbeeld helpen de maaltijd te overzien. “Samen bidden voor het eten, en Bijbel lezen na afloop, is ook voor die duidelijkheid heel goed.”

Smeed het ijzer als het koud is bij pubers
De stoel van Jens (16) is vanavond alweer leeg. Waar hij uithangt? Zijn ouders vermoeden dat hij in de schuur zit, waar hij zijn eigen optrek heeft gemaakt. Do Not Enter! Staat er met grote letters op de deur.
“Het grootste probleem met pubers aan tafel is vaak dat ze er niet zijn”, zegt Kroos. “Of ze komen veel te laat binnen. De belangrijkste tip die Kroos heeft in deze fase is: smeed het ijzer als het koud is. Een puber direct confronteren met zijn gedrag als hij te laat aankomt, naar wiet of alcohol ruikt, werkt vaak als olie op het vuur. “Wacht een goed moment af om er op terug te komen.” Investeren in de relatie met je kind, is erg belangrijk in deze fase. “Geef aan waarom je het belangrijk vindt om op de hoogte te zijn. En nodig de vrienden van je puber eens bij je thuis uit, zo leer je hen ook kennen.”

Wat als ouders er zelf niet uitkomen?
Zeker in de puberleeftijd kunnen problemen ouders boven het hoofd groeien. Kroos is enthousiast over de methode Geweldloos verzet. Als ouders laat je daarin zien dat je in verzet komt tegen het gedrag van je zoon of dochter, maar wel op een alternatieve manier. Een veelgebruikte vorm is het schrijven van een brief waarin ouders aangeven het gedrag van hun kind niet meer te accepteren. Zij gaan op de grond zitten in de kamer van hun zoon of dochter en lezen de brief bij binnenkomst voor. “Dus niet door het conflict te zoeken, maar door op een alternatieve manier te laten zien dat het gedrag echt niet langer kan.”

Agathos biedt intensieve ambulante hulpverlening aan kinderen, jongeren en volwassenen.
Klik hier voor meer informatie over de Methodes geweldloos verzet en Nieuwe autoriteit.

Dit artikel komt uit het Lelie magazine dat in december 2018 verscheen.
Tekst: Stephan Bol.
Klik hier om door dit Lelie magazine te bladeren. Klik hier om het meest recente Lelie magazine gratis aan te vragen.

Word jij de nieuwe collega van Marieke? Zoek naar een passende vacature via werkenbijagathos.nl.

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij