Ischa heeft autisme en wandelt minstens 4 keer per dag

Ischa heeft autisme en wandelt minstens 4 keer per dag

Ischa heeft autisme en wandelt minstens 4 keer per dag

“Ik wandel mijn hoofd leeg”

“Ik ben tevreden met wie ik ben,” dat kan Ischa Bijl (29) dankbaar zeggen, nu hij weet hoe hij met zijn autisme moet omgaan en daar de juiste begeleiding bij krijgt. In het kader van ‘De week van autisme’ vertelt hij graag over zijn autisme en hoe hij daarmee omgaat.

Ischa heeft klassiek autisme en was – naar eigen zeggen – als kind soms onhandelbaar. “Toen ik een dreumes was, had mijn moeder het gevoel dat er iets niet helemaal klopte aan mij en toen ik drie jaar was, kreeg ik de diagnose ‘klassiek autisme’. De psychiater die de diagnose stelde, zei wel dat ik intelligent ben en snel kan leren. Daarnaast heb ik ook een flinke wilskracht en dat heeft me allemaal geholpen te leren hiermee om te gaan.”


Overprikkeld


Zelf omschrijft Ischa zijn autisme als iets waar hij vroeger niet zoveel van mee kreeg “omdat ik in mijn eigen wereldje zat". Inmiddels kan hij goed verwoorden wat zijn autisme inhoudt. Hij denkt even na en verwoordt het dan zo: “Het duurt bij mij langer voordat ik iets verwerkt heb. Als er bij mij meer informatie binnenkomt dan dat ik kan verwerken, raak ik overprikkeld. En ik heb geen overzicht. Grote bijeenkomsten zijn niet aan mij besteed. Bij kerkdiensten kan ik binnen twee minuten overbelast raken. Ook mijn zintuiglijke waarneming beleef ik intenser. Licht, geluid en smaak komen bij mij veel heftiger binnen. Dat bij elkaar kan voor overprikkeling zorgen.”

Ischa heeft dankzij de juiste begeleiding geleerd om met zijn autisme om te gaan. “Als ik overprikkeld ben en het wordt me te veel, dan ga ik even weg om te ontladen. Ik loop dan even de kamer uit en als ik dan weer bijgekomen ben, kom ik weer terug.” Zonlicht kan soms ook te heftig zijn voor Ischa. "Ik neem altijd een zonnebril mee naar buiten, die ik op kan doen als de zon te fel aan mijn ogen is.” En zijn heftige smaaksensatie? “Sommige dingen eet ik niet, omdat ze te heftig van smaak zijn. Ik houd van eten met een zachte smaak, zoals salades of een lekkere pasta.” Lachend voegt hij eraan toe: “Ik ben gewoon een fijnproever!”
Hij werkt twee dagen in de week als vrijwilliger bij een streekomroep. In verband met de coronacrisis werkt hij alweer meer dan een jaar thuis, wat extra uitdagingen geeft. Daarnaast houdt hij zich bezig met zijn huishouden (met ondersteuning van een hulp bij huishouden) en hij wandelt veel. Heel veel.

Wandelen

Voor Ischa is bewegen ontzettend belangrijk. Hij wandelt al z'n halve leven en weet dat wandelen hem kan helpen tegen stress. Ischa wandelt minstens vier keer per dag – en soms vaker. “Ik wandel sowieso na iedere maaltijd en ook tussendoor. Ik wandel mijn hoofd leeg.” Daarnaast geeft het wandelen hem structuur en duidelijkheid in de dagen. Een ander voordeel? “Ik kan alles ook beter verwerken als ik wandel”, aldus Ischa.
Sinds 2012 woont Ischa op zichzelf en sinds 2017 in wooninitiatief Ef5 in Veenendaal, met begeleiding vanuit Agathos hulpverlening. Hij is blij met de begeleiding die hij krijgt. “Mijn leven is op orde dankzij Agathos. Ik krijg precies genoeg, niet meer en niet minder en daar ben ik blij om”.

Tevreden

“We hebben ontzettend veel mazzel gehad met de juiste mensen om ons heen,” concludeert Ischa. “Ik heb veel begeleiding nodig gehad en wat ik nu heb bereikt, was me niet gelukt als de diagnose niet zo vroeg was gesteld en als ik niet de juiste begeleiding had gekregen. Ik ben tevreden met wie ik ben.”
Ischa wil de lezers graag nog iets meegeven: “Als je hulp nodig hebt, zoek dan hulp! Goede hulp van specialisten is essentieel, dat heeft mij geholpen tot wie ik nu ben.” Glimlachend voegt hij toe: “En ik heb geleerd om blij te zijn. Er is voor mij geen aanleiding om dat niet te zijn.”

 

Begeleiding door Agathos hulpverlening

Marjolein van de Craats (40) is sinds twee jaar de begeleider van Ischa, vanuit Agathos hulpverlening. “In de achterliggende jaren hebben wij als team veel kennis opgebouwd op het gebied van autisme. We kunnen daardoor over het algemeen goed aansluiten bij de hulpvraag van cliënten met autisme. We bieden bijvoorbeeld begeleiding bij het aanleren van een goede dag- en weekstructuur en betrekken het netwerk van een cliënt erbij, als dat mogelijk en wenselijk is. Ik vind het fijn dat we ambulant werken, dat betekent dat we in de thuissituatie komen bij cliënten. Op die manier kunnen we heel concreet helpen en goed aansluiten bij wat er nodig is. Met Ischa heb ik meerdere keren in de week contact. We wandelen ook samen, om te praten over hoe het met Ischa gaat en om zijn doelen te bespreken. Daarnaast help ik hem bij zijn administratie. Ischa is erg creatief en heeft veel kennis over verschillende onderwerpen. Ik vind het mooi aan Ischa dat hij zo puur kan genieten. Daarin is hij echt een voorbeeld voor mij.”
Kijk voor meer informatie over onze hulpverlening bij autisme op agathos-hulpverlening.nl/autisme.


Tekst: Hanna Smallenbroek
Foto: Marjolein van de Craats

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij