Stress vaak oorzaak problemen voor mensen met autisme

Stress vaak oorzaak problemen voor mensen met autisme

Stress vaak oorzaak problemen voor mensen met autisme

In welk opzicht ervaren mensen met autisme problemen qua communicatie? Hoe kun je hen verder helpen? Wat zijn volgens hen zelf do’s en don’ts? Om antwoord te krijgen op deze en andere vragen volgde een aantal Agathos-medewerkers recent de cursus “Autisme en Communicatie".

Beeldvorming 

Linda Zandijk, ambulant hulpverlener binnen het team in Gouda, is een van hen. “Mensen met autisme kunnen makkelijk vastlopen in hun dagelijks leven. Ook bij onze cliënten komen we het regelmatig tegen. Daarom wilde ik me graag laten scholen, om te leren hoe ik hen beter kan begeleiden.
De cursus heeft me veel gebracht. Ik vond het altijd heel naar dat autisme zo’n negatieve klank heeft in de samenleving. Tijdens de cursus deden er ervaringsdeskundigen mee. Heel pure mensen die eerlijk spraken over hoe zij hebben geleerd om te gaan met bepaalde zaken. Ik heb veel waardering voor de manier waarop zij in het leven staan. Zij zijn belangrijk geweest voor mijn beeldvorming.”

Stress

Het was voor Linda een eyeopener te ontdekken dat het stressniveau bepalend is voor de vraag of mensen een normaal leven kunnen leiden of niet. Te veel stress maakt dat mensen met autisme het vaak moeilijk hebben. “Dat was voor mij echt een nieuwe kijk op autisme.”

Daarin verschillen ze trouwens niet van andere mensen. Voor iedereen geldt dat als de stress oploopt, je op een gegeven moment niet meer goed kunt nadenken en beslissingen nemen. “Dat inzicht maakt dat mensen met autisme minder op afstand staan voor mij. Het is een mens, als ieder ander, alleen hebben ze veel moeite met het omgaan met hun stress.”

Plan B 

Tijdens de cursus werden nuttige tips gegeven om mensen te leren het stressniveau acceptabel te houden. Een daarvan is: zorg dat je een plan B hebt. Als mensen dan in de stress schieten doordat iets anders loopt dan gepland, hebben ze een uitwijkmogelijkheid. Voor veel ‘routinedingen’ kun je van tevoren al bedenken: wat doe je als plan A niet lukt?

Regie 

Linda kon de opgedane kennis meteen in praktijk brengen, bijvoorbeeld in de begeleiding van een man die als gevolg van zijn stress dwanghandelingen heeft. Samen zijn ze gaan kijken hoe de stress verlaagd kan worden. Allerlei gebeurtenissen schreven ze helemaal uit, in kleine stapjes, om te kijken: wat gebeurt er, waardoor neemt de stress toe, wat zou je kunnen doen op dat punt of ervóór? “Dat heeft hem zó geholpen! Hij is nog niet van zijn dwanghandelingen af, maar heeft wel meer de regie erover,” aldus Linda.

 

 Ervaart u zelf problemen door autisme of zoekt u hulp voor een van uw gezinsleden? Wellicht kan Agathos u helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

(010) 264 07 77

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.