Hulp aan jongeren

begeleider en jongere

Hulp aan jongeren

‘Ik snap niks meer van mezelf. Soms vraag ik me echt af of dit wel normaal is‘

Na je 12de jaar verandert er heel veel in je leven. Je gaat naar een andere school, je krijgt andere vrienden, meer huiswerk enz. Ook maakt je lichaam in een paar jaar tijd een flinke spurt door. En dat niet alleen aan de buitenkant, ook in je hersenen vinden de nodige veranderingen plaats. Dit zorgt ervoor dat je last kunt krijgen van wisselende stemmingen: het ene moment voel je je supersterk, nog geen uur later kun je zomaar diep in de put zitten zonder dat je weet waardoor dit komt. Moeite met in slaap vallen of wakker worden, snel geïrriteerd zijn, niet tevreden zijn met je uiterlijk, je onbegrepen voelen, het zijn allemaal dingen die horen bij de leeftijdsfase waar jij in zit.

Ontdekken wie jijzelf bent

Wat ook verandert, is de relatie met je ouders. Je wilt de wereld gaan ontdekken, je grenzen verleggen en dit kan stevige botsingen geven.
In een paar jaar tijd verander je van een kind in een volwassen persoon en dat is een flinke ‘verbouwing’. Je kunt gerust zijn, deze fase gaat vanzelf weer een keer voorbij. Doordat er zoveel in en om je heen verandert, ben je echter wel extra kwetsbaar en kun je flink vastlopen.

Praat erover!

Misschien heb jij hier ook last van. Het is dan goed om dit eerst met iemand te bespreken die je vertrouwt. Schakel je ouders in of iemand op school. Misschien maak je je meer zorgen dan nodig is.

Zoek hulp

Kom je er samen niet uit, dan doe je er goed aan om deskundige hulp te zoeken. Je gaat dan eerst samen met een hulpverlener kijken wat er precies met je aan de hand is. Als je snapt waar bijvoorbeeld dat nare gevoel vandaan komt, kun je er al beter mee omgaan. Een paar gesprekken zijn dan voldoende om weer verder te kunnen.

Soms is het wat ingewikkelder en is uitgebreider psychologisch onderzoek nodig. Zo kun je erachter komen of je probleem te maken heeft met een bepaalde aanleg, met omstandigheden of dat het een gevolg is van ingrijpende gebeurtenissen in je leven. Als dat duidelijk is, kan de begeleiding worden gegeven die bij je past.

Hulp aan ouders

Ook voor ouders kan er veel veranderen als kinderen in de pubertijd zijn of op weg naar volwassenheid. Er kunnen spanningen ontstaan, conflicten waar u zelf niet goed uitkomt. Het is dan goed om deskundige hulp te zoeken. Wij bieden intensieve ambulante hulpverlening, dat betekent dat onze hulp vooral heel praktisch is en aansluit bij de behoefte en mogelijkheden van de hulpvrager. Onze ervaren hulpverleners komen bij u thuis en daardoor kan een intensief contact ontstaan. Soms zijn een paar gesprekken voldoende om weer verder te kunnen, soms heeft u als gezin langere tijd begeleiding nodig.

Rotterdam

Hier vindt u ons

Map

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

(010) 264 07 77

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.