Drie ervaringsverhalen over het werkboek ‘Stop eenzaamheid zelf’

Drie ervaringsverhalen over het werkboek ‘Stop eenzaamheid zelf’

Drie ervaringsverhalen over het werkboek ‘Stop eenzaamheid zelf’

“Ik durf weer zelf naar de sportschool, zonder anderen te ontwijken”

“Dankzij het werkboek heb ik inzicht gekregen in mezelf, mijn eigen eenzaamheid en de oplossing daarvan,” aldus Petra Janssen*. Het werkboek ‘Stop eenzaamheid zelf’ leert om contacten aan te gaan en relaties te verdiepen en is bedoeld voor mensen die een korte of langere periode last hebben van gevoelens van eenzaamheid. Drie gebruikers van het werkboek vertellen over hun ervaringen.

Een nieuwe start
Voor een 18-jarige cliënt van Agathos was het werkboek nuttig om vervelende ervaringen uit de jeugd onder ogen te komen. Deze ervaring had bij de cliënt veel onzekerheid en angst gebracht om sociale contacten aan te gaan. Aan de hand van het werkboek lukte het om weer een nieuwe start te maken. “Ik durf nu zelf naar de sportschool, zonder andere mensen te ontwijken.”

Aangaan van sociale contacten
Petra Janssen (59) is onlangs gestart met het werkboek. “De eerste opdrachten hebben al veel gespreksstof en inzicht gegeven in de huidige situatie.” Tien jaar geleden werd Petra door slechte gezondheid arbeidsongeschikt en stopten voor haar veel sociale contacten en hobby’s zoals sport en muziek. Het accepteren van haar lichamelijke situatie vond Petra lastig en het belemmerde om nieuwe contacten aan te gaan. Het erkennen van deze gevoelens is een goede stap voor Petra om door te gaan met het werkboek. Ina (ambulant hulpverlener bij Agathos): “Hopelijk kunnen we later nog aan de slag met de andere opdrachten die meer gericht zijn op wat Petra wil bereiken.”

Inzicht in de mogelijkheden
Voor meneer de Jong was het verlies van zijn vrouw het begin van een eenzame tijd. Zijn kinderen zijn uit huis en hij werkt niet meer. Meneer de Jong bleef alleen achter. Aan de hand van het werkboek kan hij, samen met een ambulant hulpverlener, een oplossing bedenken voor zijn eenzaamheid. De verwachting is dat de Jong meer inzicht krijgt in zichzelf en de mogelijkheden om zijn eenzaamheid te verminderen.

Stop Eenzaamheid Zelf
Stop Eenzaamheid Zelf is een initiatief van Agathos hulpverlening en NPV – Zorg voor het leven. Vrijwilligers van de NPV kunnen ondersteunen bij het gebruik van het werkboek ‘Stop eenzaamheid zelf’. Het werkboek neemt emotionele en sociale eenzaamheid als uitgangspunt voor het in beeld brengen van de huidige situatie. Vervolgens wordt er gekeken naar de oorzaak van de eenzaamheid om uiteindelijk tot een positieve verbetering te komen.

Heeft u gevoelens van eenzaamheid of kent u iemand die zich weleens eenzaam voelt? Bestel dan het werkboek ‘Stop eenzaamheid zelf’ op www.stopeenzaamheidzelf.nl/werkboek.

*We gaan met respect om met onze cliënten en collega’s en zullen geen echte namen noemen of concreet herleidbare situaties beschrijven.

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

010 26 40 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.