Mijn puber en alcohol

Gezinnen

Mijn puber en alcohol

Mijn puber en alcohol?!

Weet u ook van NIX?

De zomer(vakantie) is begonnen. Een periode wat voor veel jongeren betekent; vakantiewerk, feestjes, vakantie en lekker luieren. Maar voor iedereen onder de 18 geldt ook in de vakantie helemaal… NIX doen! Juist in de zomerperiode krijgt uw kind te maken met allerlei verleidingen, waaronder alcohol. Veel ouders worstelen nog met de leeftijdsgrens van 18 jaar en alcohol en opvoeden. Het is ook een lastig onderwerp. Hier vindt u enkele tips.

Wat kunt u als ouder doen?

6 praktische tips

1. Stel de regel: Geen alcohol onder de 18. Het helpt!
Jongeren die regels meekrijgen van hun ouders, beginnen later met drinken en drinken minder. Wees duidelijk en consequent: er wordt niet gedronken, ook niet thuis.

2.Bespreek de consequenties
Leg uit welke consequenties het overtreden van de regel heeft. Dit motiveert uw kind om de eerste keer alcohol te drinken, uit te stellen. Bovendien kan uw kind de consequentie als reden geven wanneer iemand hem of haar probeert over te halen om alcohol te drinken. 

3. Weet wat uw kind doet, waar en met wie
Voer een open gesprek: luister naar wat uw kind te vertellen heeft, stel vragen en toon interesse.

4. Leer uw kind om nee te zeggen
Bereid lastige situaties voor en bedenk samen wat uw kind kan zeggen. Oefen dit zodat het makkelijker wordt om in het ‘echt’ nee te zeggen.

5. Geef zelf het goede voorbeeld
Er zijn veel gelegenheden waarbij het drinken van alcohol voor volwassenen een gewoonte is. Jongeren zien dit en krijgen de boodschap dat het erbij hoort. Laat zien dat het gezellig is zonder alcohol.

6. Praat erover met andere ouders
Kinderen zeggen vaak ‘ja maar, iedereen mag het behalve ik’. Vaak blijkt dit niet waar te zijn. U kunt met andere ouders praten. Welke afspraken maken zij met hun kind?
 

Laat ze niet (ver)zuipen!

'Laat ze niet (ver)zuipen!' is een samenwerking tussen alle Zeeuwse gemeenten, GGD Zeeland, Indigo preventie, Politie Zeeland-West-Brabant, Admiraal de Ruyter Ziekenhuis en andere maatschappelijke partners om het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen.

http://www.laatzenietverzuipen.nl/voor-wie/ouders/

http://www.cjggoes.nl/actueel/actueel

 

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

(010) 264 07 77

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.