"Eenzaamheid is geen probleem." Met die prikkelende stelling begon Diederik van Dijk donderdagavond zijn bijdrage aan het jubileumsymposium "Samen tegen eenzaamheid". In een volle congreszaal in het gebouw van Driestar Educatief in Gouda nam de NPV-directeur de bezoekers mee in de wereld van eenzaamheid. "We kijken en denken negatief over mensen met eenzaamheid. Er rust een taboe op. Maar eenzaamheid hoort bij het leven. Het ontstaat vaak rondom overgangssituaties. Bijvoorbeeld als je het huis uit gaat, of kinderen krijgt. Maar ook bij overlijden." Van Dijk vergelijkt eenzaamheid met het gevoel van honger of dorst. "Eenzaamheid is sociale pijn. Zoals je bij honger op zoek gaat naar eten, zo ga je bij eenzaamheid op zoek naar contact."

Dat wil volgens Van Dijk niet zeggen dat eenzaamheid niets voorstelt. Alleen in Gouda al geeft 44 procent van de inwoners aan zich weleens eenzaam te voelen. Hij signaleert een groeiende aandacht voor eenzaamheid in de samenleving en duidt dat positief. "Juist omdat er een lijntje loopt tussen eenzaamheid en je leven voltooid achten. Voor je het weet krijg je als remedie tegen je eenzaamheid een dodelijk middel aangeboden." Als organisatie die opkomt voor het leven, wil de NPV daarom nadrukkelijk ook iets doen tegen eenzaamheid. Vanuit de website www.eenzaamheidsvrij.nl en een bijbehorend boekje stimuleert de NPV haar lokale afdelingen en kerken om zelf in actie te komen tegen eenzaamheid. Bij die campagne heeft de NPV het volgende filmpje gemaakt:

 

Vindt Van Dijk eenzaamheid dan toch een probleem? Voor wie niet in staat is de eenzaamheid te doorbreken, kan het wel degelijk een probleem worden. "Eenzaamheid wordt pas een probleem als we het doorbreken ervan in de weg staan", besluit hij zijn betoog. "Laten we daarom hier vanuit Gouda samen een vuist tegen die eenzaamheid maken."

Getuigenis

Van Dijk besteedde ook aandacht aan het 50-jarig bestaan van Agathos. "Wat een mooi getuigenis gaat ervan uit dat jullie deze zorg geven, juist vanuit de reformatorische identiteit. Door jullie werk heen mogen jullie iets van het beeld van Christus laten zien. Het is mooi als anderen dat opmerken. Maar wat we daarbij mogen weten is dat God het ziet en Hij ons werk wil zegenen."

Ook dominee D. Heemskerk gaf aan dat de medewerkers van Agathos 50 jaar hebben bijgedragen aan het verlichten van eenzaamheid en het zorg verlenen op grond van "identiteit en belijdenis". "Zorg met diepgang." Even daarvoor stond hij stil bij psalm 25 vers 16 waarin David uitroept: "Wend U tot mij, en wees mij genadig, want ik ben eenzaam en ellendig." De predikant gaf aan dat David hier eenzaam voor God kwam te staan en die eenzaamheid hem tot God dreef. Dat is eenzaamheid met een positieve uitwerking.

Tweezaamheid

Corrie Vroon en Jacqueline de Korne gaven namens Agathos een aantal tips om zelf aan de slag te gaan tegen eenzaamheid. Tegenover deze term stelden zij het begrip 'tweezaamheid'. We zijn niemand zonder de ander. Ze legden een aantal stellingen voor aan het publiek, die bij herkenning moesten gaan staan. Bij geen enkele stelling stond iemand 'alleen'. Leg de lat niet te hoog, gaf Corrie Vroon aan. Ze refereerde aan een casus van een ouderling die op bezoek ging bij een moeder van een kind dat zelfmoord had gepleegd. Er werd vooral gezwegen, hij voelde zich falen. Tot die moeder aan hem aangaf dat zij zoveel had gehad aan die gesprekken. Aan het eind van de bijeenkomst kregen de deelnemers een kaartje met daarop praktische tips.

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

(010) 264 07 77

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.