Relaties en scheiding

Moeder en hulpverlener op bankje

Relaties en scheiding

Agathos hulpverlening biedt specialistische hulp aan ouders die het ouderschap willen vormgeven tijdens/na een complexe scheiding waar een of meerdere kind(eren) bij betrokken zijn. Deze hulp is gericht op ouders die (overwegen te) gaan scheiden of gescheiden zijn. We bieden hulpverlening op basis van de SCHIP-aanpak en Parallel Solo Ouderschap.

SCHIP-aanpak | Herstellen van verbinding

Verkeert jouw relatie in slecht weer? Weet je niet hoe hieruit te komen? Krijg je de communicatie niet meer goed op gang? Dan wordt het tijd om dieper te gaan. Aan de hand van de SCHIP-aanpak leer je luisteren naar elkaar als partners en leer je elkaars behoeftes kennen. Daarbij leer je opnieuw de verbinding met elkaar aan te gaan.

Een besluit tot scheiding gaat je niet in de koude kleren zitten. Dat is rouw. Je hebt tijd en energie nodig om de relatie af te hechten. Het is nodig om stil te staan bij de verliezen en conflicten in de (voorbije) relatie om schoon schip te kunnen maken en ruimte te maken voor samenwerking in het ouderschap.

Traject

De SCHIP-aanpak is een praktische aanpak onder begeleiding van SCHIP-behandelaren (met licentie). In gemiddeld 15 gesprekken werken we aan de verbroken verbinding die in het verleden is ontstaan en die nu invloed heeft op het gezamenlijk ouderschap. Dit met als doel dat jij en jouw (ex-)partner daarna in staat zijn om samen op te trekken in het ouderschap. De aanpak bestaat uit vijf fasen die door de (ex-)partners doorlopen worden. Hieronder een korte weergave van de fasen.

  1. Samenkomen | Er wordt gesproken over waar de relatie is begonnen en wat de signalen waren dat de relatie begon te schuiven.
  2. Conflict- en verliesverheldering | Wat zijn de conflicten en verliezen? Hoe beïnvloeden deze elkaar?
  3. Helpend horen | De (ex-)partners gaan elkaar helpen de moeilijke onderwerpen te bespreken.
  4. Integratie | In deze fase wordt de voorbije relatie gemarkeerd (bij echtscheiding) of wordt de afgelopen periode binnen de relatie gemarkeerd (bij nog bestaande relatie) om de overgang naar de toekomst te kunnen maken.
  5. Partnerschap | Hierbij ligt de nadruk op herstel van het geschonden vertrouwen door samen invulling te geven aan en op te trekken als ‘partners in ouderschap’.

Locaties

Wij bieden de SCHIP-aanpak aan op de volgende locaties: Gouda, Sliedrecht, Krimpen aan den IJssel, Stolwijk, Rotterdam, Goes, Tholen, Middelharnis, Middelburg, Terneuzen, Kampen, Rijssen, Apeldoorn, Harderwijk.


Parallel Solo Ouderschap | Versterken van ouderidentiteit

Parallel Solo Ouderschap helpt jou en je ex-partner als jullie na een scheiding niet of zeer moeizaam zonder conflicten kunnen samenwerken. Tijdens dit traject worden de contactmomenten tussen jou en je ex-partner verminderd. Bij Parallel Solo Ouderschap richt je je als ouder op het eigen deel van de opvoeding van het kind, waarbij de focus ligt op jouw relatie met het kind. Daarnaast word je geholpen om het verdriet te hanteren en jouw ouderschap vorm te geven. Hierdoor leer je los te komen van jouw ex-partner.

Los van de ex-partner

We gaan in gesprek over de triggers in het conflict met jouw ex-partner en hoe deze voorkomen kunnen worden. Er komt een spreekwoordelijke muur te staan tussen jou en je ex-partner, zodat je leert loslaten en er ruimte ontstaat voor betere communicatie. We zoeken in de gesprekken naar jouw rol in verbinding met je kind en we bespreken op welke manier je jouw ouderschap vorm kunt geven. Per situatie bepalen we hoeveel gesprekken nodig zijn.

Kind bekneld in conflict

Als jij en jouw ex-partner conflicten hebben, kan het kind daarin bekneld raken. Daarom gaan we ook een aantal keer in gesprek met het kind om te inventariseren wat nodig is om bij beide ouders zonder conflict en spanning op te groeien. Samen met het kind worden praktische oplossingen bedacht wat hij/zij nodig heeft om bij beide ouders in rust en zonder conflict en spanning op te groeien. Vervolgens gaan we aan de slag met de uitvoering van deze praktische oplossingen.

Aan het einde van het traject staan we stil bij wat we bereikt hebben. Samen maken we een plan hoe je in de toekomst een (oplaaiend) conflict kan voorkomen.

Contact

Heb je te maken met relatieproblematiek of een scheiding en lijkt de SCHIP-aanpak of Parallel Solo Ouderschap passend? Neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Bekijk hier de flyer voor cliënten en de flyer voor verwijzers over complexe scheiding en ouderschap.

Hier vindt u ons

Map

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

(010) 264 07 77

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.