Help! Veilig Thuis aan de deur…

Help! Veilig Thuis aan de deur…

Help! Veilig Thuis aan de deur…

Het is het laatste wat je als ouders wilt. Het is iets waar je misschien weleens bang voor bent.
Omdat het de laatste tijd niet helemaal lekker loopt in je gezin.
Omdat de buurvrouw al eens gevraagd heeft waarom je kind zo schreeuwt.
Omdat je soms je geduld verliest richting je kinderen, terwijl je dat eigenlijk niet wilt.

Vroeger heette het Jeugdzorg. Dan kreeg je Jeugdzorg ‘op je dak’. Nu heet het Veilig Thuis. Daaronder valt trouwens niet alleen de zorg voor kinderen, maar ook die van ouderen. Eigenlijk gaat het hierbij om iedereen die zich thuis niet veilig voelt, vanwege mishandeling, misbruik of verwaarlozing.

Dus als er over jouw gezin een melding is gedaan bij Veilig Thuis, dan is het goed te begrijpen dat je denkt: Help!
Toch is Veilig Thuis meer. En ligt het wat genuanceerder dan vaak gedacht wordt.

Pas sprak ik Saskia* die in het verleden een partner had die haar mishandelde. Haar kinderen waren daar getuige van. Dat was een ongezonde situatie. Uiteindelijk heeft zij de moeilijke, maar dappere keus gemaakt om bij haar partner weg te gaan. Nu heeft ze een stabiel leven met haar twee kinderen, en daarbij ondersteuning vanuit Agathos. Ergens merk ik bij haar nog de angst: Doe ik het wel goed genoeg? Ze zullen m’n kinderen toch niet weghalen?

Toen heb ik het volgende aan haar uitgelegd:
- Je kinderen worden nooit ‘zomaar’ uit huis gehaald. Dan is er óf sprake van een zeer ernstige, acuut onveilige situatie óf er is een lang traject geweest van hulpverlening dat geen of zeer beperkt resultaat heeft gehad.

- Er kan een melding gedaan worden bij Veilig Thuis. Als dat door de hulpverlening gebeurt - bijvoorbeeld vanuit ons - dan wordt dat altijd gecommuniceerd met de ouders. Het kan ook anoniem gebeuren, bijvoorbeeld door familie of door buren. Dat is vervelend, maar het betekent nog steeds niet dat je kinderen zomaar uit huis gehaald zullen worden.

- Er wordt na zo’n melding vanuit Veilig Thuis onderzoek gedaan en gekeken wat er aan de hand is. Er wordt contact gelegd met eventueel betrokken hulpverleners. Is de situatie voldoende stabiel, dan wordt de zaak gesloten.

- Tegenwoordig kan Veilig Thuis ook een tijdje ‘meekijken’ in een gezinssituatie, zonder dat er direct uitgebreid onderzoek wordt gedaan. Zij kunnen dan bijvoorbeeld de hulpverlener die betrokken is, advies geven.

- Is er wel wat aan de hand, dan wordt gekeken wat er nodig is aan hulp en ondersteuning. Op zo’n moment worden wij vanuit Agathos nogal eens betrokken, om ouders te ondersteunen bij het werken aan een betere, veilige gezinssituatie.

In mijn volgende blog (over zes weken) wil ik het hebben over hoe dit er concreet uitziet, hoe je als ouders hier het beste mee om kunt gaan en wat mijn taak is als hulpverlener in zo’n situatie.

Saskia is nu in ieder geval meer gerustgesteld. Ze doet haar best voor haar kinderen en heeft ze weer een stabiel thuis gegeven. En ja, er blijven uitdagingen in de opvoeding en het grootbrengen van haar kinderen. Dat zal iedere ouder beamen.
Opvoeden is een moeilijke, maar ook mooie taak, waar ik als hulpverlener vooral heel veel respect voor heb!

Kijk voor meer informatie op de website van Veilig Thuis.

*dit is niet haar echte naam

Onze zorg- en hulpverleners - met uiteenlopende functies - schrijven wekelijks een persoonlijk blog over hun (werk)ervaringen, grappige anekdotes of ander interessant leesvoer. Ook is er regelmatig een gastblogger aan het woord. Er is elke week iets nieuws te lezen op ons blog! Lees hier meer over onze bloggers.  

Word jij de collega van Belia? Kijk op werkenmetwaardering.nl voor onze vacatures.

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

(010) 264 07 77

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.